Днес е Лазаровден

Начало АКТУАЛНО Новини Днес е Лазаровден

Нашето мото:

За нас възпитанието на децата е труд и дълг - Достоевски

Член на БАЧУ

Българска асоциация на частните училища

Анкета

Откъде научихте за нас?
 
  • rainbow - частна детска градина в софия
  • sun - частна детска градина в софия
  • balloon частна детска градина в софия
  • rabbit - частна детска градина в софия
  • ship - частна детска градина в софия

Днес е Лазаровден

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

ПРАЗНУВАМЕ ЛАЗАРОВДЕН

В народната традиция Лазаровден се свъзва с преминаването на порасналите момичета към моминството, навлизането им в живота и възможността вече да станат невести и да създадат семейство.

Момичета на възраст от  10 години и по-големи се събират в малки групи, обличат се с празнични носии или невестински премени и изпълняват ритуала лазаруване, а те самите се наричат лазарки. Дни преди празника момичетата се подготвят като заучават и си припомнят ритуални песни, танци и пожелания. На Лазаровден те обикалят всички къщи и околностите на населеното място (ниви и гори) като на всякъде пеят и наричат за здраве, берекет и късмет. Песните им рядко се повтярят, защото са замислени според къщата и стопаните, на които гостуват.  Всяка стопанка гощава лазарките и ги дарява с яйца, които те боядисват за Великден. Смятало се, че, ако лазарките пропуснат нечия къща носи лош късмет на стопаните и.

 

Традицията повелявала, че момиче, което не е лазарувало не може да се омъжи. Този ритуал на преминаване от детинство към моминство е сходен с коледуването при момчетата. 

В някои краища на България от Лазаровден до Великден се изпълнявали лазарски обредни игри наречени буенец.  Младите момичета се събирали и избирали своя водачка, наречена буенек. Тя била тази, която ги организирала в припомнянето и заучаването на обредните песни, тя ги водела при лазаруването. Обикновено буенеца е облечена с мъжка риза и на главата си има калпак. Избирала се и „булка” за буенеца, обикновено малко момиче – 8 – 10 годишно, с живи родители, което е облечено в невестинска премяна и е забулено с було. Така те минавали от къща на къща и изпълнявали своите обредни песни и танци, благославяйки за здраве и берекет. 

На Лазаровден още се берат върбови конки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница. 

Цветница в религиозния календар се отбелязва неделята преди Великден и се свързва с влизането на Исус Христос в Йерусалим. При посрещането Му хората го обсипвали с цветя и махали с палмови клонки, за да го приветстват. Символично палмовите клонки у нас са заменени с върбови и, за това на Цветница се извършва тържествена молитва, на която се благославят върбови клонки, които хората занасят в домовете си и закичват на портите си. 

Във фолклорната традиция Цветница се свързава с кумиченето, с което звършва цикълът на моминските пролетни игри. Момите участвали в лазаруването се събират до река, кладенец, чешма и пускат по течението на водата предварително подготвено венче от върбови клонки. В някои краища се пуска лодка от царевични листа, приготвят се специални обредни хлябове  – кукли, от които се отчупва залък, който се изпозлва за белег при кумиченето. Чийто белег излезе най-напред става кумица/кръстница и повежда хорото към дома си. Там кумицата гощава момичетата, а те от своя страна започват да и говеят (да мълчат пред нея) до Великден. В края на говеенето си, отиват на гости на кръстницата, носят и шарени яйца, а тя ги освобождава от обредното мълчание. 

Целият ритуал кумичене е съпроводен от обредни песни, които възпяват любовта, качеставата на момите и момците, женитбата. Вярвало се, че момиче, което не е лазарувало и не е било кума може да бъде взето от змей и няма да се омъжи. 

Лазаровден и Цветница са празници свързани с разцъфването на природата и се включват към поредицата от дни носещи новото начало на идващата пролет.   Това са и празниците, на които имен ден празнуват всички носещи имена на цветя и растения. източник: cherga.net