Blog

Значението на първите 5 години

in Децата 08/03/2019

Защо първите 5 години са най – важни?

Основният факт, който трябва да знаем е, че първите 5 години от живота на детето са най-важните, че те са годините, които го формират. Не че следващите са без значение или че всичко се предрешава преди шестия рожден ден на детето, но до шестата година основните структури на личността са вече изградени – тази личност то ще носи през целия си живот. Тя ще определя до голяма степен успеха му в училище и в живота като възрастен. Ще определя поведението му в обществото, отношението му към проблемите.

Първите 5 години са важни не само за емоционалното, но и за интелектуалното развитие на детето. Д-р Бенджамин Блум от Чикагския университет е установил, вслествие на многобройни изследвания изненадващия факт, че детето достига средата на интелектуалното си развитие на 4 годишна възраст, добавя 30% до осем години и останалите 20% на седемнадесет години. Не смесвайте обаче интелигентност и знание. Очевидно детето няма да е овладяло 50% от знанията на възрастен човек на 4 годишна възраст. Интелигентността това е умението да се обработват и използват получените знания. И 50% от това умение се придобиват още на четири години!

Остарялото мислене

До скоро се смяташе, че всеки от нас се ражда с определена доза вродена интелигентност, фиксирана от наследствеността. Изследванията през последните 30 години обаче показват, че няма нищо подобно. Интелигентността на възрастния индивид се определя в най-голяма степен от типа интелектуално стимулиране, което е получавал в детството си.

Освен стимулиране на интелектуалните способности на детето друго също толкова важно нещо, което се случва основно през първите 5 години е изграждането на себепредстава на детето и представа за света, в който живее –  Кой съм аз? На какво съм способен? Добър ли съм или лош? Мога ли да успея? Мога ли да се справям с трудности? Харесван и обичан ли съм или мразен? Хубаво или лошо място е света, в който живея? Мога ли да разчитам на помощ и подкрепа от околните или по-скоро трябва да очаквам от тях присмех и лошо отношение? – тази представа на детето за себе си и за заобикалящата го среда се заражда още в най-ранна възраст и се развива през първите 5 години.

Защо когато поставим сложна задача на две еднакво интелигентни деца на една и съща възраст едното дете без колебание пристъпва към решаването на задачата и макар да е трудна опитва да я реши, а другото дори не опитва да търси решение с аргумента “Не мога, много е трудно”. Първото дете, макар и поставено пред сложна задача си казва: “Аз съм умен, обичан, умея да правя разни неща. Мога да опитам и това и да успея”, докато второто дете си казва: “Не съм много послушен. Не ме обичат. Нищо не мога да правя и няма смисъл да се опитвам и с това.”

Етапи на развитие през първите 5 години

Макар всяко дете да е различно и уникално, всички деца преминават през определени етапи на развитие. През първите пет години тези етапи са много добре разграничими. Всяко дете преминава през тези етапи, но и всяко ги изживява по собствен начин и със собствен ритъм. Времето за преминаване през всеки етап е различно за всяко дете. Не можете да ускорите преминаването през етапите и не се опитвайте да го правите. Всеки етап осигурява солидна основа за следващия и трябва да оставим детето да премине естествено през всеки един от етапите си на развитие, колкото и мъчителни да са някои от етапите за нас родителите. Основните етапи, през които преминава детето в развитието си през първите 5 години са:

Ранно детство – от раждането до прохождането – периодът, през който бебето зависи изцяло от нас и в този период задачата ни на родители е най-отговорна – ще проследим какво се очаква от нас като родители, за да успеем да създадем у детето си позитивно отношение към света и да стимулираме развиването на неговата интелигентност;

Първи стъпки – от прохождането до около 2-годишна възраст – периодът на експериментите и опознаването на света.

Първо юношество – от около 2-годишна възраст до около 3-годишна възраст – този период наричан още бебешки пубертет е първото сериозно предизвикателство за родителите от гледна точка възпитанието и дисциплината на детето. Това е период на преход от бебешка към детска възраст, в който малкият човек за първи път заявява своето АЗ и се бунтува срещи всеки, който се опитва да му наложи авторитета си.

Предучилищна възраст – от около 3-годишна възраст до 5-годишна възраст. Детето се учи на дисциплина и е нужно да се стимулира интелектуалното му развитие.

В статията са използвани материали от книгите на д-р Фицхю Додсън „Изкуството да бъдеш родител” и „Как да приучим децата си към дисциплина”

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.