Blog

Как да обясним на децата какво е Великден

in Празници 26/04/2019

Мамо… Тате… Какво е Великден?

Дали Ви се е случвало да Ви бъде зададен този въпрос от Вашето дете. Как да обсним на детето, какво е Великден и зашо го празнуваме?

Често децата са доста любопитни и задават много въпроси, на които настоятелно искат да получат отговор, който да разберат. Е… какво е Великден? Защо го празнуваме? Защо боядисваме яйца?… и безброй въпроси. Ние от Частна Детска Градина “Мария Магдалена” гр. София не можем да Ви да дадем съвети как да обясните на Вашето дете какво е Великден, но можем да Ви поощрим да го направите сами. Важно е да знаете, че децата във възрастта между 3 и 5 години са много любопитни и започват да осъзнават живота около тях с невероятна скорост. (Можете да прегледате “Значението на първите 5 години.“) Нека Ви разкажем.

Какво е Великден за ЧДГ “Мария Магдалена” гр. София

За нас деня започва рано и изпълнен с мисъл, как да обясним на децата, защо трябва да се боядисват яйцата. Да подготвим боята за яйцата, за да можем да се впуснем в приключението да боядисаме всяко едно яйце в различни цветове. Едно прекрасно момиченце задава толкова много въпроси, че дори не може да изчака да му отговорим и вече задава следващия, но един от нейните въпроси се открои.

Защо първото яйце се боядисва червено?

Защо първото яйце се боядисва червеноЧервеното яйце е знак за възкресението на Христос. Народите са възприемали яйцето като символ на Вселената и живота – жълтъкът олицетворявал бога слънце, черупката – бялата богиня, а цялото яйце – възраждането. Още от древността пък християните приемали червения цвят като символ на възкресението.

Какъв е символът на червеното яйце?

Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите „Христос е възкръснал”. Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено”. Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар, се обагрило в червено.

Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Според трета легенда, относно възникването на тази традиция, когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Защо останалите яйца се боядисват в различни цветове?

Преданието разказва, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Според друга легенда, когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – Бог.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.