Blog

Коронавирус – информация и как да се предпазим

in Събития 28/02/2020

В последно време масовата истерия покрай новия Коронавирус се засилва. Всеки ден медиите и социалните мрежи ни заливат с информация за разпространението му и броя на засегнатите хора. Решихме и ние да запознаем родителите на децата, посещаващи детската градина с малко информация затова как се предава вирусът и как можем да се предпазим от него. Защото най-важното, за се предпазим от страхът и свързаната с него истерия, е да бъдат осведомени.

Както всички знаят вирусът се идентифицира за първи път в Китай в края на 2019 година. Източник на инфекцията са животните, но сега вирусът се предава и от човек на човек. Към момента няма достатъчно информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Инкубационният период за сега се изчислява на 2 до 12 дни. Основните симптоми са:

  • Треска
  • Кашлица
  • Затруднено дишане
  • Мускулни болки
  • Отпадналост.

А сега да поговорим за предпазването.

Един от най-важните съвети е да си мием ръцете колкото се може по-често. Задължително мийте ръцете си след кихане или кашляне; когато се грижите за болен; преди, по време и след приготвяне на храна; преди хранене; след ползване на тоалетната; когато са видимо замърсени; след досег с животни.

Министерството на здравеопазването препоръчва:

  • Да миете редовно ръцете си с вода и сапун и да ги дезинфекцирате с дезинфектант на алкохолна основа.
  • При кихане или кашляне да покривате устата и носа си със свивката на лакътя или със салфетка, която да изхвърлите веднага.
  • Да избягвате контакт с хора, които имат температура или кашлица.

И най-важното е, ако имате някои от посочените симптоми да се обърнете към лекар и задължително да го уведомите, ако сте пътували до някоя от страните с потвърдени случаи на Коронавирус.

Вирусът не е по – опасен от обикновения грип. Няма нужда от страх и паника!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.