Blog

Денят на Народните будители

in Празници 1 ноември 2019

1-ви ноември – Денят на народните будители

На 1-ви ноември в България се чества един специален празник – Денят на народните будители. Това се книжовниците, просветителите и революционерите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите през годините. Едни от най-прочутите будители са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Григорий Цамблак, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов и още много други стотици радетели за българското самосъзнание. Целта на празника е те никога да не бъдат забравени, винаги да се знае и помни делото им.

За първи път празникът е бил отбелязан в Пловдив през 1909г. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството.

През 1922г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение определя 1 ноември за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

През 1945г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. С този акт комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ и в много селища на България този ден се отбелязва неофициално.

Честването на празника е възобновено през 1922 г. като първи ноември е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен за всички учебни заведения в страната.

Делото на българските будители трябва да се помни и почита, защото както е казал Васил Друмев – “Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!”.

НИЕ – ЕКИПА НА ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА “МАРИЯ МАГДАЛЕНА” ГР. СОФИЯ ЧЕСТИТИМ ПРАЗНИКА НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ И НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Уважаеми родители!

  Уважаеми родители!

  Във връзка с обявеното ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Ви уведомяваме, че
  ЧДГ “ Мария Магдалена“ преустановява посещенията на децата, СЧИТАНО от 14.03.2020г.

  Срокът на противоепидемичната мярка засега не е уточнен.

  Моля следете Facebook страницата и сайта на градината! Телефоните ни също са на Ваше разположение!

  Моля да бъдем уведомени своевременно при възникване на някакво неразположение на член от семейството!

  Благодарим Ви за съпричастността!
  Бъдете здрави!

  13.03.2020г.
  С уважение, Екипът на градината