Blog

Денят на Народните будители

in Празници 01/11/2019

1-ви ноември – Денят на народните будители

На 1-ви ноември в България се чества един специален празник – Денят на народните будители. Това се книжовниците, просветителите и революционерите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите през годините. Едни от най-прочутите будители са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Григорий Цамблак, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов и още много други стотици радетели за българското самосъзнание. Целта на празника е те никога да не бъдат забравени, винаги да се знае и помни делото им.

За първи път празникът е бил отбелязан в Пловдив през 1909г. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството.

През 1922г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение определя 1 ноември за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

През 1945г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. С този акт комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ и в много селища на България този ден се отбелязва неофициално.

Честването на празника е възобновено през 1922 г. като първи ноември е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен за всички учебни заведения в страната.

Делото на българските будители трябва да се помни и почита, защото както е казал Васил Друмев – “Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!”.

НИЕ – ЕКИПА НА ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА “МАРИЯ МАГДАЛЕНА” ГР. СОФИЯ ЧЕСТИТИМ ПРАЗНИКА НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ И НАРОДНИ БУДИТЕЛИ!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.