Blog

“Златните години” от развитието на детето

in Децата 7 май 2019

Ставайки родител всеки един от нас се изправя ежедневно пред нови и нови предизвикателства. Изпълва се с въпроси като кое е най-важно за развитието на детето, как да го накара да се чувства обичано, как да подпомогне неговото развитие, как да разбере дали това, което прави е правилно или не. Често си задаваме въпроса, през кои години от живота на нашето дете се развиват неговите способности да възприема случващото се около него, да запомня, това което чува и вижда, да разбира и анализира цялата информация, която получава, да прави разлика между правилно и погрешно.

Основите на развитието на детето, като човек и личност.

Педиатрите и специалистите по детска психология твърдят, че най-важните години от развитието на едно дете са първите шест. Именно те се наричат “златни години” в развитието на детето. Много специалисти твърдят, че децата получават голяма част от базовите знания за живота си именно през първите шест години. Върху тази основа се доизгражда характера и се развива личността им през останалата част от живота им. Ако детето получи една стабилна основа в периода от 0 до 6 годишна възраст, това ще повлияе благоприятно на развитието на неговите способности в бъдеще. Ще повлияе на скоростта, с която то ще започне да чете и пише, на начина и възможността му за възприемане и интерпретиране на информация, на подготовката му да разбира логиката на нещата.

Важни ли са “златните години”?

Тези “златни години” са много важни не само за детето, но и за неговите родители, защото те са тези, които трябва да следят и упражняват контрол върху процеса на развитие на своето дете. През този период родителите трябва да бъдат отговорни и да се опитат да избегнат допускането на грешки, които да повлияят негативно на процеса на развитие на детето. Ще се спрем на два от най-честите пропуски, допускани от родителите.

Най – честите пропуски в развитието на детето

Първият пропуск е свързан със заблудата, че в тази възраст единственото, което трябва да правят децата е да играят. Действително през първите години от живота си детето основно играе, но не трябва да забравяме, че именно чрез игрите то научава всичко, което го интересува за заобикалящия го свят. Затова в процеса на игра освен забавните игри, трябва да се включат и образователни такива, които да развиват мисленето и моториката и да направят прехода към училище по-плавен.

Вторият пропуск е, че повечето родители мислят, че децата ще се научат да четат и пишат в първи клас и не обръщат внимание на заниманията, които развиват тези умения в предучилищна възраст. Ако децата в предучилищна възраст не бъдат поощрени да развият интерес към четането, писането и смятането, вероятността да срещнат проблеми с тях в първи клас е доста голяма. За да започне едно дете да пише без затруднения в училище, то трябва да има вече добре развита моторика на пръстите на ръцете, за има правилен захват, да има добра координация между пишещата ръка и очите. Ако тези умения не са развити предварително, детето ще изгуби ценно време в усвояването им в училище, вместо да ги усъвършенства и да върви напред в развитието си.

Поради тези причини родителите трябва да обърнат сериозно внимание на ранното детско развитие, което ще е гаранция за един добър старт в училището и в живота. За да се постигне това децата трябва да развият редица умения през т.нар. си “златни години”, а именно: концентрация, наблюдателност, въображение, изобретателност, добра координация между ръцете и очите, логическо мислене. Развитието на тези способности трябва да е съпроводено и с изграждане на социални умения. Децата трябва да зачитат и уважават възрастните и връстниците си, да могат да контактуват, да общуват и най-вече да имат желание да придобиват нови и нови знания и умения.

В този труден за всеки родител период, той трябва да получава подкрепа от възпитателите в Детската градина на своето дете. Те могат покажат правилния път, по който да върви всеки родител. Те ще бъдат до Вас и Вашето дете във всеки момент и ще правят всичко по силите си, за да Ви помогнат, когато срещнете затруднение. Именно това е и целта на Частна Детска Градина “Мария Магдалена” – София.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Уважаеми родители!

  Уважаеми родители!

  Във връзка с обявеното ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Ви уведомяваме, че
  ЧДГ “ Мария Магдалена“ преустановява посещенията на децата, СЧИТАНО от 14.03.2020г.

  Срокът на противоепидемичната мярка засега не е уточнен.

  Моля следете Facebook страницата и сайта на градината! Телефоните ни също са на Ваше разположение!

  Моля да бъдем уведомени своевременно при възникване на някакво неразположение на член от семейството!

  Благодарим Ви за съпричастността!
  Бъдете здрави!

  13.03.2020г.
  С уважение, Екипът на градината