Blog

24 май – история и значение

in Празници 24/05/2019

Ние от Частна детска градина “Мария Магдалена” гр. София сме благодарни на светите братя Кирил и Методий, защото те са ни дали това, което много малко народи по света имат. Дали са ни прекрасния Български език, на който учим децата всеки ден. Всеки ден, ние предаваме наследството на братята на нашите и Вашите деца, а в последствие те на техните. Да имаш собствен език и писменост е нещо прекрасно и значимо. Нашите усилия се овенчават с успех, с всяка изречена дума и буква от децата ни.

Честит празник Българи!

Значение:

24 май е един от най-светлите български национални празници. На този ден честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, почитаме живота и делото на Светите братя Кирил и Методий.  Писмеността е една от най-значимите ценности за всяко едно общество, да можеш да четеш и пишеш на разбираем за теб език ти дава възможност да общуваш, възприемаш, да се развиваш и да вървиш напред. Чрез словото и книгите ние можем да се върнем години назад и да се запознаем с нашето минало, да се поучим от грешките на нашите предшественици. Те ни помагат да мечтаем, да се докоснем до един непознат за нас свят, правят ни уверени, одухотворени, смели и изпълнени с желание за нови и нови приключения. Затова на този ден е хубаво да се замислим за това как възпитаваме децата си и дали им даваме стимул да четат. Тази страст за четене се формира в ранна детска възраст и всеки един родител трябва да се опита да не изпусне правилния момент, в който да насърчи детето си да чете и да се запознае с богатството, до което може да се докосне само и единствено чрез словото и книгите.

Кирил и Методий:

Светите братя Кирил и Методий са създатели на първата българска азбука – глаголицата, която поставя основите на развитието на кирилицата, азбуката, която макар и претърпяла промени се използва и днес. Те дават начало на писмеността на много народи, превеждат множество богослужебни книги, спомагат за формирането на българите като народ, делото им е обявено за високохуманно и всеславянско. Техният живот и дело се почитат не само в България, но и в редица славянски държави.

Ученици на Кирил и Методий:

На 24 май доста често забравяме да споменем и почетем делото на учениците на Кирил и Методий, които също имат голям принос за развитието на българската просвета и култура. Най-големи заслуги имат Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които заедно със светите братя са почитани от Българската православна църква като Свети Седмочисленици. Към тях е редно да споменем и делото на Константин Преславски, който обаче не е канонизиран за светец.

Учениците на Кирил и Методий пристигат в България в края на ІХ век и са посрещнати от княз Борис І като продължители на делото на славянските първоучители. Създадени са две просветни културни средища – Охрид и Преслав, чрез които се поставя началото на разпространението на славянската писменост в България.

Предистория на празника:

Празникът е един от най-старите и се празнува в България повече от 160 години. Найден Геров инициира първото честване на 24 май през 1851 година в училището „Св.св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Особено значение има този празник през периода след Освобождението на България, когато именно този ден е давал кураж на българския народ и е спомогнал за запазването на националната идентичност и българския дух. Той е помогнал за сплотяването на населението и е поддържал националния порив и геройското самосъзнание. Редица български училища носят името на Светите братя и 24 май е техен патронен празник.

В края на ХІХ век Стоян Михайловски написва стихотворението „Химн на Св.Св. Кирил и Методий“, а композиторът Панайот Пипков написва музика към него и така се сформира, изпълнявания и до днес на всички чествания, химн.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.